У Франції відбулася резиденція арт-терапії для біженців, проведена у партнерстві з Театром на Жуках

На півдні Франції у місті Salvetat-sur-Agoût 26-29 серпня пройшла Резиденція арт-терапії для українських біженців, до організації якої долучився Театр на Жуках.

Резиденція арт-терапії проведена з метою психологічної підтримки дітей та їхніх мам.

Ініціатором резиденції стала французько-українська Асоціація «Teplo», з якою театр підписав угоду про партнерство та якій дистанційно надав організаційну підтримку в проведенні заходу (розробка концепції, склад учасників, координація дій, тощо).

Переважна більшість українців у Франції страждає від травматичного досвіду війни, але не має можливості отримати психологічну допомогу через мовний бар’єр. Ідеєю кількаденної резиденції було створити умови для психологічного посилення українців через засоби арт-терапії.

До роботи резиденції на волонтерських засадах були залучені українські психологи-арт-терапевти, що мають великий досвід роботи з психотравмою. Робота з емоціями будувалася за допомогою фарби та пластиліну, музики та ритму, групових театральних вправ, тощо. Арт-терапевтичні практики були доповнені незвичайнами локаціями та культурною програмою.

За підсумками резиденції також проведено міжнародну науково-практичну конференцію «Практичні питання психосоціальної підтримки сімей біженців з метою подолання міграційної кризи», яка дозволила обмінятися професійним досвідом та узагальнити нові ідеї у сфері допомоги біженцям.

Резиденція була підтримана департаментом Hérault, Communauté de communes du Minervois au Caroux, Association des Maires de l’Hérault, Groupe Danone, фондом United Help Ukraine, Banque Crédit Agricole та пожертвами, зібраними на краудфандінгу.