Ми відкриваємо нову сторінку нашої освітньої програми «Театральне вікно до Європи»!

В цьому сезоні завдяки підтримці Міжнародного фонду допомоги МЗС Німеччини ми запускаємо проект «Театральні вікна. Work in progress» і очкуємо на приїзд в Україну чотирьох режисерів з Великої Британії, Польщі, Німеччини та Франції.

Особливість цьогорічного проекту в тому, що всі режисери-коучі не лише проведуть театральні майстер-класи для студентів за своїми школами та методиками, але й зроблять з майбутніми акторами власні бліц-постановки, які потім будуть показані публіці.

«Це новий етап в розвитку програми, тому що проект дозволить студентам не лише ознайомитися з новими для себе практиками, але й глибше зануритися у ту чи іншу театральну культуру та отримати цінний досвід роботи під керівництвом європейських режисерів» – відзначив куратор програми, драматург Дмитро Терновий.

Проект відкриється вже на наступному тижні, 28-29 жовтня, майстер-класами режисерки та акторки з Великої Британії Лани Густавссон Біби, яка презентуватиме школу фізичного театру Жака Лекока (докладніше – згодом).

У наступних частинах проекту будуть представлені школи Гротовського, інструментального актора та  комедія Дельарте.

Всі створені під час проекту бліц-вистави «work in progress» у лютому наступного року будуть поєднані в один великий студентський спектакль, який, з одного боку, презентуватиме різні європейські театральні школи, а з іншого – продемонструє українське усвідомлення і сприйняття цих шкіл. Спектакль буде показаний на одному з центральних сценічних майданчиків міста і транслюватиметься наживо у інтернеті.

В цьому році через ковідні обмеження всі заняття режисерів-коучів будуть локалізовані у Харкові: режисери сконцентруються на роботі зі студентами театрального відділення Харківського національного університету мистецтв, який є партнером проекту.

Але в той же час планується значне розширення аудиторії через організацію он-лайн трансляцій майстер-класів, створення серії театральних відеоуроків та фільмування процесу створення вистав.

Освітня програма «Театральне вікно до Європи» започаткована харківським Театром на Жуках в 2010 році задля знайомства студентів театральних вишів України з сучасними театральними школами і практиками Європи і націлена на зближення українського та європейського театральних просторів. За роки існування програмою охоплено кілька тисяч студентів, викладачів театральних вишів і акторів в Харкові, Києві, Львові, Дніпрі, Миколаєві. Всі заняття в рамках програми проводяться запрошеними режисерами європейських театрів у практичній формі (тренінги, майстер-класи), що дозволяє студентам «пропустити крізь себе» нові знання і отримати абсолютно новий досвід та навички. Ця програма вже надала поштовх для десятка самостійних студентських проектів, реалізованих разом з закордонними партнерами.

Цьогорічний проект «Театральні вікна. Work in progress» фінансується Міжнародним фондом допомоги організаціям, що здійснюють свою діяльність у сфері культури й освіти, на 2021 рік Федерального міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини, Goethe-Institut та інших партнерів: www.goethe.de/hilfsfonds.