Нова п’єса Дмитра Тернового – у фіналі національного конкурсу радіодрами

Нова п’єса Дмитра Тернового – у фіналі національного конкурсу радіодрами
П’єса актора і директора харківського Театру на Жуках Дмитра Тернового увійшла в шорт-листи першого конкурсу радіоп’єс, організованого Мистецьким Арсеналом, Британською Радою та Українським радіо. П’єса, що перемогла на конкурсі, прозвучить у національному радіоефірі вже у січні наступного року.

Як зазначено в офіційному повідомленні організаторів, журі відібрало до фіналу 10 робіт із 192 текстів, що надійшли на конкурс, серед них – і радіоп’єсу харківського драматурга під назвою «Палата N7».

Фіналістів визначило журі, до складу якого увійшли театрознавець Ганна Веселовська, драматург Наталія Ворожбит, продюсер радіо «Культура» Нелля Даниленко, письменник Богдан Жолдак, театральний продюсер Ярослава Кравченко і куратор Літературної лабораторії Мистецького Арсеналу Оксана Щур.

Наступним етапом конкурсу передбачається удосконалення текстів авторами на чотириденному майстер-класі, який у кінці вересня проведе для фіналістів британський драматург Франсес Бірнз, авторка п’єс для BBC Radio 3 и Radio 4. Після доопрацювання текстів журі повторно оцінить їх і визначить переможця.

Спільний британсько-український проєкт ставить за мету розвиток жанру радіодрами в Україні. У його рамках також будуть проведені тренінги британського радіорежисера Метта Томпсона для постановників і продюсерів українських радіостанцій, а також – для онлайн-платформ, які хочуть працювати з жанром радіодрами.

Детальніше про конкурс тут.

Дмитро Терновий у 2013 році став переможцем головного конкурсу драми у Східній Європі «Говорити про кордони. Життя в добу змін» із п’єсою «Деталізація», яка наразі перекладена й опублікована кількома європейськими мовами, поставлена у Німеччині і Франції. У 2016 році ще одна п’єса харківського автора «39, або Автобус Апокаліпсису» перемогла на національному літературному конкурсі «Кальміюс» у номінації «драматургія».