Театр мрії на кордоні Європи відсвяткував десятирічний ювілей – проміжні підсумки

Харківському Театру на Жуках виповнилося 10 років.

У грудні 2007 року на околиці Харкова у прибудові до приватної гімназії “Очаг”, був створений невеликий театр, камерний зал, розрахований на 46 глядацьких місць. Географічно це найсхідніший театр у сучасній Східній Європі, він розташований приблизно в 30 км від українсько-російського кордону. У цьому проєкті втілилася давня мрія режисерки Ольги Тернової і журналіста Дмитра Тернового, що стали співзасновниками театру.

Театр було побудовано завдяки підтримці Геннадія Хмельницького (компанія «Опта») та Євгена Медреша (гімназія «Очаг»).

Жуки вважають початком своєї діяльності – прем’єру першої вистави – «Вибір» за п’єсою Григорія Горіна «Забути Герострата», яка відбулася 16 грудня 2007 року.

За 10 років роботи режисерка театру Ольга Тернова поставила 13 вистав, як за класичною драматургією (Шекспір, Бомарше), так і за п’єсами сучасних авторів (Садур, Ів, Терновий). Також зробила ряд постановок за оригінальними інсценуваннями творів, що раніше не ставилися у театрах (Кортасар, Франс, Вежинов, Клюєв). Протягом роботи з жуками вона випустила в якості навчальних робіт декілька літературно-музичних композицій і зробила ряд унікальних за своїм характером міжнародних проєктів, які були показані на фестивалях в Україні та за кордоном. За ці роки О.Тернова створила авторську систему підготовки акторів і напрацювала великий досвід проведення акторських тренінгів для різних аудиторій (Україна, Польща, Чехія, Франція, Німеччина). Незважаючи на те, що постановочна політика театру є некомерційною, а театр географічно віддалений від центру міста, з першого дня вистави тут проходять із незмінними аншлагами.

Зареєстрований як громадська організація Театр на Жуках відомий своєю активною позицією і низкою ініціатив, спрямованих на зближення українського і європейського театрів. У 2010-2012 роках Жуки стали співорганізаторами міжнародного фестивалю-майстерні «Хартенберг» у Чехії, що був задуманий як місце зустрічі і взаємного обміну досвідом різних театральних шкіл і культур.

З 2011 року театр запустив для України програму «Театральне вікно до Європи», в межах якої представники різних європейських шкіл проводять тренінги для студентів театральних вишів у різних містах країни (Харків, Київ, Львів, Дніпро, Миколаїв). За часів існування програми організовано 8 проєктів, підтриманих європейськими інституціями. В межах проєктів відбулося знайомство українських студентів зі школами Гротовського і Станєвського, комедією Дель Арте, школою фізичного театру Лекока, документальним і музичним театром, грузинським танцем, сучасним оперним мистецтвом. Куратором програми є Дмитро Терновий, який після відходу з журналістики став також відомий як драматург. Одна з його п’єс перемогла на престижному міжнародному драматургічному фестивалі у 2012 році, поставлена й опублікована в Німеччині та Австрії, перекладена кількома європейськими мовами, інша – визнана кращим драматургічним твором на літературному конкурсі «Кальміюс» у 2016 році.

Колектив взяв участь у 14-ти фестивалях і 6 міжнародних проєктах в Україні, Польщі, Чехії, Франції, Німеччини, відзначений низкою нагород, зокрема срібною та золотою маскою фестивалю «Південні маски» (Миколаїв), дипломами в різних номінаціях на фестивалях «Схід-Захід» (Краків), «Живи!» (Крим), «Homo Ludens» (Миколаїв), «Рампа» (Дніпро).

Свій 10-й день народження театр за традицією відзначив веселим капусником, що, як завжди, пройшов у неформальній і теплій атмосфері.